niedziela, 4 listopada 2012

Sposób przyrządzania yerba mate


           Yerba mate występuje w dwóch odmianach: jako napój przyrządzany z torebki ekspresowej oraz jako naturalny napar. Zdecydowanie polecam to drugie, ponieważ dopiero wtedy można korzystać z jego wszystkich dobrodziejstw.
            Obok drewnianego kubka albo tykwy najważniejszą częścią  ekwipunku jest bombilla, czyli specjalna metalowa rurka zakończona czymś w rodzaju skrzyżowania między łyżeczką i sitkiem. Aby przygotować yerba mate na sposób południowo-amerykański, należy:
  1. Kubek z drewna albo tykwę wyparzyć wrzątkiem.
  2. Nasypać do niego suchej yerby do 2/3 wysokości.
  3. Można dodać szczyptę ulubionych ziół, np. rumianku, mięty, anyżku itd.
  4. Zatykając koniec rurki kciukiem, wkręcić ją w suchą yerbę, i umieścić w kubku tak, żeby sitko znajdowało się tuż nad dnem, a rurka przy wylocie z kubka opierała się o jego brzeg.
  5. Przygotować gorącą wodę o temp. 80 st. Wlać wodę do termosu i zamknąć go.
  6. Do kubka z suchą yerbą nalać do pełna wody z termosu i zostawić na tak długo, aż woda wsiąknie. To pierwsze zalanie nazywa się Santo Tomas, czyli dla Świętego Tomasza. Sucha yerba tak wciąga w siebie wodę, jakby naprawdę wypijał ją niewidzialny święty.
  7. Kiedy św. Tomasz wypije swoje, dolewamy z termosu 2-3 łyki wody i pijemy. Kiedy w rurce zabulgocze powietrze, znów dolewamy kilka łyków wody i wypijamy.



            Tradycyjnie w Paragwaju, Brazylii, Argentynie Urugwaju picie yerba mate jest zwyczajem towarzyskim. Jedna osoba trzyma termos i podaje kolejnym chętnym kubek z napojem i wszyscy piją przez tę samą rurkę. Gorącą mate pije się rano. Około południa, kiedy upał staje się nie do zniesienia, pije się tereré. Zamiast kubka z drewna używa się krowiego rogu (zwanego guampa), a zamiast wrzątku – wody z lodem i świeżymi ziołami, trzymanej w specjalnym szerokim termosie. Sposób przygotowywania i picia jest taki sam jak przy gorącym naparze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz